Vid svår sjukdom är trötthet ett mycket vanligt symtom som kan påverka tillvaron i hög grad. Tröttheten är av ett slag som inte kan sovas bort. Det kan både röra sig om fysisk och en mer ”mental” trötthet. Den senare kan ge sig till känna som att man blir mer glömsk, inte hittar ord, glömmer namn, har svårare att läsa tex en bok, titta på nyheter eller göra flera saker samtidigt. Ibland kan dessa besvär bero på dålig sömn eller nedstämdhet men de kan även orsakas av sjukdomen eller dess behandling. Orsakerna är fortfarande oklara men symtomen kan vara mycket besvärande.
Tröttheten kan även vara mer fysisk – kroppen kännas tung som bly, med kraftlöshet och förlamande trötthet, även att andas kan kännas svårare. Man är lika trött efter en natts sömn som man var kvällen innan. Allt kan kännas oöverstigligt, till och med små saker som att borsta håret och klä på sig.
Besvären kan vara väldigt varierande, för vissa med en mera konstant trötthet, där det kan vara svårt att gå från sovrummet till toaletten utan paus på en stol i hallen, till att känna sig pigg, gå på en promenad och plötsligt känna att man inte orkar en meter till och blir sittande på en parkbänk med känslan av att ”jag kommer inte att kunna ta mig hem”.
Denna typ av överväldigande trötthet kallas för fatigue och är främst beskriven vid cancersjukdom och behandling. Tröttheten går inte att jämföra med vanlig trötthet som kan vilas eller sovas bort och är enormt svår att förstå både för den som är drabbad och dem som står nära. För närstående kan tröttheten uppfattas som ointresse eller nedstämdhet.
Vad kan jag som närstående tänka på?
Försök hjälpa den som är sjuk att prioritera balans mellan aktiviteter, vila och ”måsten”. Att vila eller sova länge hjälper inte vid denna typ av trötthet. Vila om möjligt helst i korta stunder. Hellre många gånger över en dag än att vila en gång i flera timmar. Det kan räcka att äta frukost på morgonen, vila, plocka undan, vila. Vissa hushållssysslor går att utföra sittande istället för stående vilket spar energi.
Att röra på sig, till exempel ta en kort promenad om det är möjligt, har visat sig kunna mildra tröttheten. Gå ut en kort stund tillsammans, även detta hellre två eller fler korta promenader än en lång. Om den som är sjuk inte orkar gå kan det handla om att sitta en stund. Är man helt sängliggande kan det vara skönt att röra på armar och ben, sitta upprätt en stund och till exempel se ut genom ett fönster. Hjälpa gärna den person som är sjuk att komma ut, gå i trädgården, runt huset, ta en kort biltur, små aktiviteter som ger andra intryck.
Få hjälp via sjukvården att utesluta behandlingsbara orsaker till tröttheten: som blodbrist, brist på ämnesomsättningshormon, obalans i salter, trötthet av läkemedel, nedstämdhet.
Här kan du läsa mer om fatigue: