Att hjälpa någon som står dig nära med personlig omvårdnad är för de flesta ovant och kan till en början vara svårt för er båda. För andra kan det kännas som en självklarhet. Här följer några råd på sådant som kan vara bra att ha i åtanke ur rent praktiskt perspektiv.
Hjälp med personlig hygien
Munvård kan vara känsligt, munnen är för många mycket intim. Vi har inbyggda reflexer som gör att vi kniper ihop munnen om något närmar sig. När man ska hjälpa är det viktigt att fråga sådant man kanske inte reflekterat över innan, vilken sorts tandborste, vilken tandkräm- lite eller mycket? När man borstar, förvarna gärna samtidigt, nu borstar jag fram, nu går jag över till vänster sida uppe. Borsta inte i för långa perioder utan ge möjlighet att skölja munnen mellan. Vid smärta i munnen, använd gärna en barntandborste och om även det smärtar finns speciella munvårdspinnar för att fukta och göra rent munnen. Tandproteser tas ut och borstas, många vill ha dem tillbaka efter borstning medan andra vill ha dem i vatten över natten. Tänk på att göra rent i munnen då proteserna tas ut för rengöring.
Tvättning av ansikte och kropp kan underlättas genom att man använder tvättlappar. Använd gärna tvätt kräm som inte behöver sköljas bort som tvål utan även fungerar som mjukgörande kräm. När man hjälper någon med tvätt i sängen är tvättlappar att föredra. Har man inte handfat i närheten så kan man använda en skål eller liknande för att ha vatten i, tänk på att vattnet kallnar fort. Börja med övre hygien, dvs. ansikte, hals och under armarna. Ta så gärna på en tröja för värme och för att undvika känslan att vara helt blottad. Efter tvättas underliv. Om den person som är sjuk har svårt att vända sig själv använd gärna ett ”draglakan” som ligger under den sjukes rygg/bäcken. Genom att dra försiktigt i detta hjälper du den sjuke att komma över på sidan. Stötta upp med en kudde för att kunna tvätta baktill. Kan den sjuke inte förflytta sig själv i sängen så bör ni vara två personer. Då bör ni be om hjälp. Vill man väldigt gärna vara med så kan man be att få vara med och göra det tillsammans med t.ex. hemtjänst.
Enklare sätt att bidra i omvårdanden kan vara att smörja fötter och händer, erbjuda fotbad, klippa naglar, ge manikyr och hårvård.
Hjälp med mediciner
Närstående tar ofta ansvar när det gäller medicinintag. Ibland redan från början, i andra fall senare då den som är sjuk inte själv orkar hålla reda på medicinerna. En dosett, en ask med fack för olika tidpunkter under dagen, för veckans alla dagar, underlättar för att ha ordning på när olika mediciner ska tas.
När sjukdomen försämras kan det bli svårare att ta medicinerna. Att svälja med fil, yoghurt eller kräm kan vara enklare än med vatten. Vissa tabletter kan delas eller krossas, tas blandade med lite äppelmos eller liknande. Det finns mediciner som är tillverkade på ett särskilt sätt för att utsöndras långsamt och vara långtidsverkande, dessa skall inte delas eller krossas. Exempel på sådana är Oxycontin eller Dolcontin som är smärtlindrande morfinpreparat. Det kan kännas tryggt att veta att medicinerna finns i olika former om din närstående inte längre kan svälja. Vissa finns i flytande form, flera finns i injektionsform, dvs som spruta och andra som plåster. Sprutor kan ges på olika sätt, dels ytligt i underhuden (subkutan injektion), dels i muskler vilket är längre in med en lite längre nål (intramuskulär injektion), dels direkt i ett blodkärl (intravenös injektion). Vilket man väljer beror på person, situation och behov samt vilket läkemedel det är. Är man väldigt svullen i t.ex. ben så är det inte bra att ge en spruta som ska tas upp i underhuden eftersom cirkulationen är nedsatt och man får sämre eller ingen effekt alls.