Vid förstoppning är avföringen hård och det går trögt att tömma tarmen. Förstoppning är ett vanligt och mycket plågsamt symtom vid svår sjukdom som kan ha flera orsaker. Mindre motion och ofta mindre vätskeintag tillsammans med läkemedel som påverkar tarmen, såsom olika morfinpreparat, är vanliga anledningar till förstoppning vid sjukdom. Även viktnedgång påverkar kroppsliga funktioner och kan minska den naturliga rörligheten i mag- tarmkanalen ”peristaltiken” som gör att det vi äter flyttas nedåt i systemet. Förstoppning kan även orsakas av en tumör eller förstorad lever, vätska i buken som kan göra att tarmarna inte rör sig på samma sätt eller att det blir trångt för tarmen.
Trots att mindre matintag är vanligt vid sjukdom så bildas avföring som behöver komma ut. Följder av förstoppning kan vara svullen mage, smärta, oro, hemorrojder eller sprickor i ändtarmsmynningen och även illamående.
Vad kan jag som närstående tänka på?
Uppmuntra den person som är sjuk att gå på toaletten då behovet kommer. Försöka följa tidigare toalettvanor, kanske sitta en stund varje morgon och skapa lugn och ro. Hur ser tidigare vanor ut och vad kan ha fungerat mot trög mage tidigare i livet? Om möjligt, försök få den som är sjuk att äta och dricka mer lösande kost som till exempel katrinplommonjuice, päron, messmör, hela linfrö lagda i blöt någon timme, smådricka vatten ofta och försöka röra på sig, även det lilla gör skillnad.
Vid förstoppning är det vanligt att man behöver ta hjälp av lösande läkemedel som ger mer volym eller retar tarmen till att röra sig mer effektivt. Exempel på sådana är movicolpulver, laktulos och cilaxoral. Om förstoppningen kvarstår och är orsakad av morfininnehållande smärtlindring så finns läkemedel som häver morfinets effekt specifikt i tarmen utan att minska den smärtlindrande effekten.
Hur vår mage fungerar påverkar oss mycket. Försök att vara uppmärksam på hur magen sköter sig och påtala för vården om hjälp behövs.