Näring och vikt

Näring och vikt

Vid sjukdom är det vanligt att den person som är sjuk magrar/minskar i vikt. Viktnedgång kan påverka olika funktioner i kroppen som blodtrycksreglering, att hjärtat slår snabbare, att
man lättare blir förstoppad, illamående eller känner sig yr. Kroppen kan inte tillgodogöra sig maten som tidigare och det är svårt att äta tillräckligt för att bibehålla vikten. Ofta är även
smak och lukt förändrad och därmed matlust påverkad.

Som närstående kan det kännas som att maten är något man kan eller ska ta ansvar för – att min partner i alla fall äter. ”Pusha” lagom och fokusera på att äta det som fungerar för dagen
och ”väldigt lite och väldigt ofta”. Allt som din partner kan äta och dricka är bra.

En vanlig fundering är om den som är sjuk kan få näring direkt i blodet (intravenöst). Kroppen har dock svårare att tillgodogöra sig detta och illamående som biverkan är vanligt. Allra bäst är att mat intas den vanliga vägen vilket även via tarmarna stimulerar immunförsvaret.

Då livets slut närmar sig bör inte heller vätska ges direkt i blodet. Kroppen kan inte ta upp och tillgodogöra sig vätskan, som istället kan bli en belastning för kroppen med risk för mer svullnad i armar och ben samt även tyngre andning som följd.